Fam Sørensen

Fam Sørensen har holdt på med hund og hest i 30 år. Hun har tidligere vært aktiv sprangrytter, og holder fortsatt på med hest på hobbynivå. Hun er generelt glad i alle dyr, og i ungdomstiden hjalp hun til med pass og stell av kyr, griser, sauer på hytta på fjellet hver sommer.

 

Hun begynte å gå turer med nabohunden fra hun var 7 år, og det ble etter hvert utvidet til at hun fikk passe flere hunder av ulike raser i nabolaget. Hun fikk trene et par av disse hundene i både lydighet/dressur og agility, og holdt på med dette noen år. Det var ikke rom for å få egen hund hjemme, selv om dette stod høyt på ønskelisten, så da ble alternativet å passe hundene i nærområdet rundt.

 

I 2006 overtok hun en hund med en del problemadferd, og syns ikke at de metodene hun tidligere hadde lært fungerte på denne hunden. Hun prøvde seg frem med litt andre metoder, og leste blant annet Turid Rugaas sin bok «På talefot med hunden» for første gang. Etter å ha fått et litt nyere syn på det å trene hund, og at man kommer lenger med belønningsbasert trening og rolige, trygge holdninger, så ble det mye enklere. Ting gikk litt mer av seg selv, og hundene hun har hatt opp gjennom har vært veldig harmoniske og trygge. I ettertid har hun fått bekreftet på flere måter at de tingene hun har gjort, bevisst eller ubevisst har vært veldig riktige.

 

Hun har en forkjærlighet for Staffordshire Bull Terriere, som hun selv har hatt flere av, og har holdt en del på med utstilling av disse. For å gjøre det bra på utstilling er det vesentlig å ha en rolig, fokusert og trygg hund. Naturlig rolig adferd før, under og etter utstilling er avgjørende, og man ser viktigheten og resultater av rotrening i mange ulike situasjoner. En stresset hund vil ikke gjøre det bra i «ringen» og blir bedømt deretter av dommerne.

 

Hundens helse og avlslinjer er også noe som opptar henne, og hun ønsker at man skal fokusere mer på arvelige lidelser som uønsket videreføres i avl. At hunden er frisk og sunn uten helseproblemer er viktigere enn at utseendet samsvarer med rasestandarden enkelte raser har endt opp med å skulle passe inn i.

 

Etter 15 år i forsikringsbransjen, hvor hun har jobbet mye med blant annet hundeforsikring, ønsket hun å jobbe med det som alltid har vært en lidenskap. Hun fikk muligheten til å jobbe sammen med Janne Magnesen i Innlandet Hundesenter Østfold, og begynte samtidig på hundetrenerutdannelsen hos Innlandet Hundesenter.

I tillegg er hun MC-interessert, og kjører både gatesykkel og roadracing. Hun er instruktør for ulike førerutviklingskurs for MC, og har holdt på med dette siden 2010.